Пн-Пт - з 9.00 до 19.00 Сб - з 10.00 до 16.00 Нд - вихідний

Техніка подачі в настільному тенісі

  • Техніка подачі в настільному тенісі

Навчившись відбивати м'яч, тенісист стикається з необхідністю освоєння техніки подачі. Подача є важливим прийомом в настільному тенісі. Складний кидок збільшує шанси на перемогу. Гравці з високим рівнем майстерності нерідко виграють тільки за допомогою складних подач. Сучасні подачі відрізняються високою швидкістю, точністю, силою удару і несподіваними траєкторіями польоту кульки. Перед освоєнням складних кидків потрібно вивчити правила подачі.

tehnika-podachi-v-nastolnom-tennise

Як треба подавати м'яч

  • Перед подачею м'ячик підкидають з відкритою долоні вгору на висоту не менше 16 см.
  • Підкинутий м'ячик повинен знаходитися над поверхнею столу і за межами його краю до моменту удару об ракетку.
  • При правильній подачі м'ячик спочатку вдаряється об поверхню столу на стороні подаючого, а потім на стороні суперника. Якщо гра парна, м'ячик направляється по діагоналі.
  • Подачі в настільному тенісі потрібно виконувати таким чином, щоб всі їх етапи були видні суперникам і суддям.
  • Момент удару ракеткою по м'ячику не повинна закривати рука, тіло або одяг гравця, який подає.
  • М'яч вважається поданим з моменту відриву його від поверхні долоні гравця, який подає.

Розрізняють 3 види підкидання: низький, середній і високий. При низькому підкиданні м'ячик піднімається на висоту 16-20 см (від долоні). Коли гравець виконує середнє підкидання, він підкидає м'ячик на висоту до 50 см. При високому підкиданні кулька досягає висоти 1,5-2 метра. Від місця розташування м'ячика під час удару залежить його траєкторія. Підкидаючи м'яч на різну висоту під час подачі, можна знайти найбільш підходяще положення для удару.

Як навчитися робити обертання

Спортсмени використовують різні види подач. Багато з них виконуються із закручуванням м'яча. Траєкторію обертового м'ячика важко передбачити, тому відбити його вдається не всім досвідченим гравцям. Уміння передбачати поведінку м'яча по позі гравця, подає, з'являється у досвідчених спортсменів після довгих років тренувань. Однак навіть їх можна збити з пантелику, постійно змінюючи стиль подачі.

М'ячик може обертатися в різних напрямках. Залежно від його руху в польоті виділяють 3 види обертань: верхнє, нижнє і бічне. Напрямок руху м'яча навколо його осі визначають щодо направлення його польоту.

М'яч, яким гравець надав під час подачі верхнє обертання, крутиться по ходу свого польоту. Цю подачу називають крученою. Кручений м'яч піднімається високо, тому він падає майже вертикально. Коли кручений м'яч відштовхується від столу, він зберігає задане обертання. Кручена кулька відскакує під найбільшим кутом в порівнянні з іншими видами подач.

М'яч з нижнім обертанням крутиться проти основного руху. Він називається різаним. Різаний м'яч пролітає низько, тому він приземляється під гострим кутом. Кут відскоку різаного м'яча більше кута його приземлення. Після удару об поверхню столу різаний м'яч може мати нижнє або верхнє обертання.

М'яч з боковим обертанням описує таку ж дугу, як і м'яч без обертання. Тільки його траєкторія зсувається вліво (вправо). Подачі в настільному тенісі можуть бути змішаними. Гравці часто надають м'ячу одночасно 2 обертання - верхнє (або нижнє) і бічне. В такому випадку м'ячик летить по дузі, характерною для 2 видів обертань. Щоб закрутити м'яч, при ударі треба повернути руку в зап'ясті в тому напрямку, в якому повинен обертатися м'яч.

Види подач

Існує кілька основних атакуючих ударів: накат, топ-спін і смеш. Багато професійних гравців вважають за краще подавати в настільному тенісі накатом справа. Після накату м'ячик швидко опускається на стіл для настільного тенісу, навіть якщо гравець сильно по ньому вдарив.

Щоб зробити накат, ракетку направляють знизу вгору, б'ючи по верхній боковій поверхні м'ячика. Під час удару ракетку направляють по дузі. При цьому передпліччя трохи обганяє м'яч. Б'ючи по м'ячу, треба міняти кут нахилу ракетки, обкатуючи м'яч. Щоб надати кульці обертання, руку потрібно різко повернути в зап'ясті. При накаті лікоть повністю не випрямляють. Під час удару по м'ячу необхідно перемістити центр ваги на ногу, яка знаходиться попереду. Відразу після подачі треба швидко повернутися в початкове положення.

Топ-спін вважається дуже складною подачею для суперника через високу швидкість м'яча. Відбити таку кульку здатний не кожен досвідчений гравець. При потужному кидку швидкість м'яча може бути настільки великою, що людський організм навіть не встигає відреагувати.

Топ-спін має багато спільного з накатом. Тільки перед ударом по м'ячу треба сильніше замахнутися. Після удару лікоть треба повністю випрямити. Щоб правильно подавати, бити м'яч треба по дотичній, ледь торкаючись його поверхні в правій верхній чверті. Чим менше ділянка торкання м'яча і ракетки, тим швидше крутиться м'яч. М'яч закручується після різкого руху кисті.

Оцінити якість удару можна по звуку. Топ-спін виконується практично безшумно. Якщо гравець почув гучний і дзвінкий звук, топ-спін не вийшов.

Смешем називається потужний кидок, який наноситься зверху вниз. Удар по м'ячу роблять, коли він знаходиться на рівні висоти 2 тенісних сіток. Гравець б'є по кульці з максимально можливою силою, не надаючи йому обертання. Смеш важко відбити. Перш ніж робити складні подачі, потрібно досконально опанувати їх техніку. Новачки не можуть правильно розрахувати траєкторію руху м'ячика після удару. Тому він часто потрапляє в сітку або відразу перелітає на сторону іншого гравця.

Як навчитися робити подачі

Техніка подачі в настільному тенісі напрацьовується в процесі регулярних тренувань. Спочатку потрібно навчитися надавати м'ячу обертання. Для цього треба повторювати удари доти, поки м'яч не почне закручуватися в потрібному напрямку. Щоб м'яч далеко не відлітав, можна відпрацьовувати удари перед диваном. Коли гравець навчиться надавати м'ячу обертання в одному напрямку, необхідно спробувати закрутити кульку в протилежну сторону.

Під час тренувань треба виділити час для відпрацювання техніки удару. Спочатку потрібно ударяти по м'ячу не закручуючи його. Гравець повинен навчитися розраховувати силу удару і направляти м'яч точно в ціль. Коли удари стануть влучними, можна починати робити подачі з обертанням.

Щоб навчання подач було успішним, краще тренуватися разом з професійним гравцем. Він допоможе уникнути грубих помилок на перших тренуваннях. Якщо неправильні звички закріпляться, позбутися від них пізніше буде дуже складно. Краще відразу користуватися якісним інвентарем. Правильно виконати смеш допомагають спеціальні ракетки для тенісу з тонкими накладками. Щоб навчитися передбачати напрямок руху м'ячика після відскоку, необхідно тренуватися на столі з ідеально рівною поверхнею.

Придбати якісний інвентар можна в інтернет-магазині компанії «ТТ-Більярд». Тут є великий вибір ракеток, столів для тенісу, сіток і наборів для настільного тенісу. Щоб освоїти техніку різних видів ударів і навчитися виконувати подачі з високою точністю, варто придбати кілька ракеток для настільного тенісу з різними характеристиками.

Схожі статті
Розміри тенісного столу
› Розміри тенісного столу

Невід'ємним атрибутом гри в настільний теніс є однорідний прямокутний стіл з натягнутою посередині с...

34890 18.11.2015
»
Як навчитися грати в настільний теніс
› Як навчитися грати в настільний теніс

Настільний теніс неймовірно популярний у всьому світі. З його допомогою можна весело провести час...

16279 22.02.2018
»
Види ракеток для настільного тенісу
› Види ракеток для настільного тенісу

Важливо щоб гравцеві ідеально підходила ракетка. Які види ракеток існують, як правильно підбирати мо...

6871 25.05.2021
»
Рекомендовані товари
Допоможемо з будь-яких питань